ΕΟΟ

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Νέα Νέα από Ελλάδα Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 20 Μαρτίου 2013

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2013

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (F.D.I.) έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.

Η απουσία της οδοντιατρικής από το φάσμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ιδιαίτερα της πρόληψης στη χώρα μας, σήμερα που επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν το ρόλο της, όχι μόνο στη στοματική υγεία, αλλά και στη γενικότερη υγεία, δεδομένου ότι πλήθος νοσημάτων δίδουν εκδηλώσεις από το στόμα, μας καθιστά εμάς ως επιστήμονες, αλλά και το Υπουργείο Υγείας αρμόδιο φορέα για την κατάστασή της υγείας του Ελληνικού πληθυσμού, περισσότερο υπεύθυνους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε πλήρη συνεργασία με την F.D.I., στα πλαίσια ανάδειξης αυτής της πολύτιμης προσφοράς προς τον άνθρωπο, όρισαν την 20η Μαρτίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας(Π.Ο.Υ.) για το έτος 2010 ήταν το ποσοστό των παιδιών χωρίς τερηδόνα να φθάνει το 90%. Στην πατρίδα μας τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 64% για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το 37% για τα παιδιά 12 ετών και μόλις το 29% για τα παιδιά 15 ετών.

Η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης της F.D.I. και των Εθνικών Οδοντιατρικών Ομοσπονδιών, πολύ εύστοχα τιτλοφορείται “Υγιή δόντια για μια Υγιεινή ζωή”. Έρευνες αποδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της Στοματικής υγείας στη γενικότερη υγεία, όπως επίσης και στην περιστολή των δαπανών και της σπατάλης που ωφελείται η πολιτεία από την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης.

Στη χώρα μας, με την ίδρυση και καθιέρωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στον οποίο υπάγεται σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας, η οδοντιατρική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη και διαρκώς μετατίθεται στις καλένδες.

Σχεδόν 11 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν καμία ασφαλιστική οδοντιατρική κάλυψη, ενώ κανένα Πρόγραμμα Πρόληψης και Αγωγής Στοματικής Υγείας δεν εκτελείται προς όφελος του Γενικού Πληθυσμού.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι οδοντιατρικές δομές του πρώην ΙΚΑ και του ΕΣΥ, όπου όμως λιγότεροι από 900 οδοντίατροι προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες πληθυσμιακές ανάγκες τόσο σε Πρόληψη όσο και Περίθαλψη.

Σήμερα, η μόνη οργανωμένη εκστρατεία Πρόληψης και Αγωγής Στοματικής Υγείας οφείλεται στη δράση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας, χάρη στους οποίους εκτελείται ένα πανεθνικό Πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας που αφορά πάνω από 40.000 μαθητές της Β΄ τάξης 800 ολοήμερων Δημοτικών και 300 Δημοτικών απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, η πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην εκπόνηση και εκτέλεση Εθνικών Προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής Στοματικής Υγείας σε συνδυασμό με αντίστοιχα Προγράμματα για τη Διακοπή του Καπνίσματος και τη Σωστή Διατροφή.

Η συμμετοχή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου, έρχεται να δώσει το μήνυμα όχι μόνο στην ενημέρωση του Γενικού Πληθυσμού σχετικά με τα στοματικά νοσήματα, αλλά και στην ενθάρρυνση της πολιτικής ηγεσίας του χώρου της Υγείας, προκειμένου να οριοθετηθούν υλοποιήσιμοι στόχοι στην Πρόληψη συνολικά των Νοσημάτων που σχετίζονται με τη Στοματική Κοιλότητα.

Τα Προγράμματα αυτά, θα πρέπει να έχουν στόχο: 1. τη μείωση της επίπτωσης των στοματικών νοσημάτων στο γενικό Πληθυσμό, 2. τη μείωση των παραγόντων κινδύνου που την επηρεάζουν αρνητικά και οι οποίοι σχετίζονται με κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους λόγους, και 3. την ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας προκειμένου να συμπεριλάβει την παράμετρο της Στοματικής Υγείας στην βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του Γενικού Πληθυσμού".

Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου 54ου Ετήσιου Συνεδρίου Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος

Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Σ.Α.Υ. - Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Δελτίο Τύπου ΕΟΟ 4-1-2017 για τις νέες φοροασφαλιστικές ρυθμισεις

Νέα από Ελλάδα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Πρόγραμμα ημερομηνίας διενέργειας εξετάσεων ιατρικών και οδοντιατρικών ειδικοτήτων Επιτροπών με έδρα την Αθήνα περιόδου Αυγούστου 2017

Υπουργείο Υγείας, Απόφαση 4-8-17, Εισ.ΕΟΟ 1171 1/9/2017 Φ45, ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: πρόγραμμα ημερομηνίας διενέργειας εξετάσεων ιατρικών και οδοντιατρικών ειδικοτήτων Επιτροπών με έδρα την Αθήνα περιόδου Αυγούστου 2017
World Health Organization

Κοστολόγηση Ιατρικών Πράξεων

Κατεβάστε την εφαρμογή Κοστολόγησης Ιατρικών Πράξεων

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εφαρμογή Κοστολόγησης Ιατρικών Πράξεων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας σε μορφή RAR. Αφού έχετε σώσει και αποσυμπιέσει το φάκελο στον υπολογιστή σας επιλέξτε "Setup" για να εγκαταστήσετε και να τρέξετε την εφαρμογή.

Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού

evoΠατήστε εδώ για να μπείτε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος